Toekomstbestendig freelancen met de Wet DBA in de zelfstandige economie

De Wet DBA, ooit bedoeld om zzp'ers te beschermen, blijft evolueren om de balans tussen autonomie en zekerheid te waarborgen.

Toekomstbestendig freelancen wet DBA

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA), ingevoerd in 2016, verving de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR), een document dat zzp'ers gebruikten om aan te tonen dat zij zelfstandige ondernemers waren. De VAR werd bekritiseerd omdat het schijnzelfstandigheid in de hand werkte; bedrijven konden werknemers als zzp'ers inhuren om zo sociale lasten en arbeidsrechten te ontduiken.

De Wet DBA introduceerde een systeem van modelovereenkomsten die zowel opdrachtgevers als zzp'ers meer zekerheid moesten bieden over hun arbeidsrelatie. Deze overeenkomsten moeten duidelijk maken dat er geen sprake is van een dienstbetrekking. Toch bleek de wet in de praktijk lastig te handhaven, wat leidde tot veel kritiek en onzekerheid bij zowel opdrachtgevers als zzp'ers.

Als gevolg hiervan is de volledige handhaving van de Wet DBA meerdere malen uitgesteld. De overheid werkt aan nieuwe wetgeving om de Wet DBA te vervangen of te herzien. Het doel is om een beter evenwicht te vinden tussen de flexibiliteit van de zzp'ers en de bescherming tegen schijnzelfstandigheid.

In de toekomst zal de focus liggen op het scheppen van duidelijkheid voor zzp'ers en opdrachtgevers. Er wordt nagedacht over maatregelen zoals een minimum uurtarief voor zzp'ers en een zelfstandigenverklaring, die zekerheid geeft over de zelfstandigenstatus bij hogere tarieven. Het is een uitdaging om een balans te vinden die recht doet aan de dynamische arbeidsmarkt en de bescherming van arbeidsrechten.