De Kleine OndernemersRegeling (KOR): Voor- en nadelen voor ZZP'ers
De Kleine Ondernemersregeling is een belastingvoordeel in Nederland dat specifiek ontworpen is voor kleine ondernemers, waaronder zelfstandigen zonder personeel. Deze regeling kan zzp'ers helpen om hun belastingdruk te verlagen, maar zoals elke regelgeving, komt het met zijn eigen set aan voor- en nadelen.
Wat is de Kleine Ondernemersregeling?
De KOR is een vrijstelling van de omzetbelasting (btw) voor ondernemers die in Nederland zijn gevestigd en een jaaromzet hebben die onder een bepaalde drempel valt. Sinds 2020 is deze grens vastgesteld op een omzet van €20.000. Als je als zzp'er voor de KOR kiest en je blijft onder deze omzetgrens, hoef je geen btw te rekenen aan je klanten en geen btw-aangifte te doen.
Voordelen
- Door minder btw-verplichtingen wordt de administratieve last verlicht.
- Het niet hoeven doorberekenen van btw kan een zzp'er aantrekkelijker maken voor klanten die zelf geen btw kunnen aftrekken.
- Het biedt een direct financieel voordeel voor zzp'ers die onder de omzetdrempel blijven.
Nadelen
- Als je gebruikmaakt van de KOR, kun je de btw op je bedrijfskosten en investeringen niet aftrekken.
- Om in aanmerking te komen, moet je je omzet beperken tot €20.000, wat kan leiden tot minder bedrijfsgroei.
- Sommige klanten kunnen de perceptie hebben dat een bedrijf dat geen btw rekent, minder professioneel is.
Toepassing van de KOR
Zzp'ers moeten de keuze maken of de KOR past bij hun bedrijfsvoering en financiële situatie. Voor sommigen kan de vereenvoudiging en kostenbesparing opwegen tegen de beperkingen. Voor anderen kan het beperken van de bedrijfsgroei om onder de drempel te blijven contra-intuïtief zijn.
De KOR is een gemengde zegen voor zzp'ers. Het biedt tastbare voordelen voor degenen met een lagere omzet, maar kan beperkend werken voor ambitieuze ondernemers die hun bedrijf willen uitbreiden. Een zorgvuldige overweging van de voor- en nadelen is essentieel voordat men besluit om voor de KOR in aanmerking te komen.